פנקייק זה אחד המאכלים האהובים על ילדים בכל הגילאים, וגם על ההורים! יש משהו קסום ומנחם בערימת פנקייקים רכים, עם ריח מתוק של וניל, שיושבת לה באמצע השולחן ומחכה שיטבלו אותה בסירופ מייפל או nutella. זה ארוחת בוקר מושלמת לסופ"ש או ימי חול, אירוח משפחתי או סתם ללא סיבה מיוחדת. הכי טוב? שהמתכון הזה כל כך פשוט וקל, שאפילו הקטנטנים יכולים להצטרף ולעזור בהכנה! אין צורך במיקסר או מעבד מזון – רק קערה, מצרכים בסיסיים ומחבת טובה. אני זוכר שכשהילדים שלי היו קטנים הם היו קופצים משמחה רק מלראות אותי שולף את המצרכים מהמקרר, כי ידעו שעוד רגע מגיע הפינוק האהוב עליהם. מניסיוני, ככל שהמתכון פשוט יותר, הפנקייקים מצליחים יותר ויש הרבה פחות בלאגן במטבח אחר כך! אז בואו ניגש למלאכה, הילדים (וגם אתם!) בטוח יתלהבו מהתוצאה.
כמה זמן?
זמן הכנת הבלילה כ-5 דקות, זמן אפייה כ-10-15 דקות, תלוי בגודל הפנקייקים. סה"כ תהיה להם ארוחת בוקר מנצחת תוך 20 דקות בלבד!
איך מכינים פנקייק לילדים קל מאד להכנה – המרכיבים
אל דאגה, לא מדובר בשום מתכון מסובך עם רכיבים אקזוטיים. הכל פשוט ונגיש ברמות:
200 גרם (כוס וחצי) קמח
1 כפית אבקת אפייה
2 כפות סוכר
קורט מלח
1 כפית תמצית וניל (אופציונלי)
2 ביצים גדולות
300 מ"ל (כוס ורבע) חלב
25 גרם (2 כפות) חמאה/מרגרינה מומסת
1 כף שמן קנולה או חמאה להשלמת המחבת
התאמות למגבלות תזונתיות:
גרסה טבעונית – החליפו את החלב בחלב צמחי (שיבולת שועל, שקדים, סויה) ואת הביצים ב-2 כפות זרעי צ'יה טחונים ו-4 כפות מים. במקום חמאה מומסת השתמשו בשמן קוקוס.
גרסה ללא גלוטן – החליפו את הקמח הרגיל בקמח אורז, דונאטס ללא גלוטן או כל קמח תחליפי אחר שאתם אוהבים (או מיקס של כמה סוגים(. יש להקפיד על אבקת אפייה ללא גלוטן.
איך מכינים פנקייק לילדים קל מאד להכנה – השלבים
יאללה, שולפים את הקערה והמטרפה ומתחילים לעבוד:
1. לשים בקערה גדולה את הרכיבים היבשים – קמח, אבקת אפייה, סוכר ומלח. מערבבים היטב עם מזלג.
2. בקערה נפרדת טורפים את הביצים חלק החלמונים עד שמתערבבים ומתחילים להקציף. מוסיפים וניל לפי הטעם.
3. מוזגים בהדרגה ותוך כדי ערבוב את החלב אל תערובת הביצים עד קבלת נוזל אחיד.
4. יוצקים את תערובת הנוזלים וכן את החמאה המומסת לתערובת היבשה ומערבבים בעדינות עד לקבלת בלילה חלקה ואחידה. (שימ לב – אם יש גושים קטנים זה בסדר, אין צורך לגמרי חלק!)
5. מחממים מעט שמן או חמאה במחבת טפלון גדולה על להבה בינונית-גבוהה. מוודאים שכל שטח המחבת מכוסה.
6. באמצעות מצקת או כף גדולה, יוצקים מהבלילה עיגולים קטנים (בערך 10 ס"מ קוטר כל אחד) למחבת. מקפידים למרחק קצת בין פנקייק לפנקייק.
7. כשמופיעות בועות קטנות על פני השטח ושולי הפנקייק מתחילות להתייצב (בערך אחרי 2-3 דקות), הופכים בעדינות לצד השני ומטגנים עוד 1-2 דקות עד להזהבה יפה.
8. מגישים חם על צלחת עם תוספות כיד הדמיון – סירופ מייפל, פירות טריים, קצפת, שוקולד ועוד. בתיאבון!
היתרונות התזונתיים
למרות התדמית של ארוחת בוקר מתוקה ולא מזינה, לפנקייקים ביתיים יש דווקא יתרונות בריאותיים לא מבוטלים:
מכילים קמח (מלא או רגיל) שמספק פחמימות מורכבות איכותיות, ויטמינים ומינרלים כמו סידן וברזל.
הביצים מספקות חלבון איכותי שחשוב במיוחד לגדילה והתפחות של ילדים.
חלב מהווה מקור מצוין לסידן שבונה ושומר על בריאות השלד והשיניים. אפשר להעשיר עם תחליפי חלב מועשרים בסידן לטבעונים / אי-סובלני לקטוז.
אם משלבים בבלילה פירות כמו בננה או תפוח מגורד, הילדים מקבלים סיבים, ויטמינים ונוגדי חמצון חשובים.
טיגון בשמן קנולה בכמויות קטנות תורם שומנים בלתי רוויים חשובים לשמירה על בריאות הלב וויסות רמות כולסטרול.
אלה רק חלק מהיתרונות של "ארוחת הילדים" שגם מבוגרים חייבים לעצמם מידי פעם 🙂
כמובן שיש לשלב פנקייקים כחלק מתפריט בוקר מגוון ומאוזן לצד חלבונים כמו גבינות, ירקות טריים ופירות העונה.
רעיונות לתוספות ושדרוגים
אל דאגה, אני לא אשאיר אתכם עם המתכון הבסיסי. הנה כמה אפשרויות שידרוג שגם הקטנים וגם המבוגרים ייהנו מהן:
שיבולי שוקולד, סוכריות צבעוניות או שברי עוגיות שמוסיפים לבלילה לפני האפייה.
פירות יער שלמים או חתוכים שמפזרים על הפנקייק כשהוא עדיין במחבת.
פיסות בננה, תפוח או אפרסק שמבשלים בהמשך לקבלת פנקייקי פירות.
קינמון, אגוז מוסקט, ג'ינג'ר או קליפת הדרים מגוררת – תבלינים שמוסיפים לבלילה לארומה מיוחדת.
שבבי קוקוס, שקדים קצוצים, גרעיני דלעת או חמניות מעל הפנקייקים החמים.
ריבת חלב, ממרח לוטוס, חמאת בוטנים קראנצ'ית או קרם פטיסייר כממרח מפנק.
כדור גלידה וניל / שוקולד / בננה (או סורבה פירות לטבעונים) שמגישים ליד הערימה.
שמעו, זו ממש לא רשימה סופית! לכו עם הדמיון והחיך שלכם לאן שבא לכם. כמעט בטוח שכל מה שטעים לילדים יעבוד על פנקייקים 🙂
שאלות ותשובותה
מהו הסוד לפנקייקים אוורירים במיוחד?
הקפידו על יחס נכון בין מוצקים לנוזלים בבלילה לפי המתכון (שימ לב, חלב קר יוצר פנקייקים אווריריים יותר(. וודאו שיש מספיק אבקת אפייה ושההקציפה "תופסת" מעט אוויר בערבוב, אבל אל תערבבו יותר מדי כדי לא לפגוע באווריריות.
מה לעשות אם הפנקייקים נדבקים למחבת?
אם השתמשתם במחבת טפלון איכותית, סימן שהיא לא חמה מספיק בהתחלה. תנו לה עוד כמה רגעים להגיע לחום הנכון. מומלץ לטגן "פנקייק ניסיון" ראשון ואז להגביר מעט את האש. הקפידו על שכבת שמן / חמאה דקה ואחידה כיסוי.
איך אדע מתי צריך להפוך את הפנקייק לצד השני?
שימו לב ללהבה – אם האש נמוכה מדי הפנקייק יתחיל להתייבש לפני שיתקרם יפה. אם גבוהה מדי, ישרף החיצוני בעוד הפנימי עדיין נוזלי. הסימן האידיאלי להפיכה הוא כשמופיעות בועות על פני השטח, כמו בתמונות במגזיני אוכל! אל תמהרו עם זה, פנקייק לקח את זמנו.
למה יצאו לי פנקייקים דקיקים וגומיים?
סימן שיש יותר מדי נוזלים ופחות מדי חומרים יבשים. הקפידו על היחסים במתכון, והמעיטו בערבוב הבלילה. זכרו שהיא לא אמורה להיות חלקה לחלוטין!
מה עושים עם פנקייק שנשבר או התפורר בהפיכה?
זה קורה לטובים ביותר! פשוט תמשיכו לטגן אותו והגישו כמו פאזל בצלחת. עם הרבה תוספות מעל אף אחד לא ישים לב! ואם יש לכם כלב שאוהב לנקות – תנו לו את השאריות כפרס על שהוא כזה מתוק.
האם אפשר להקפיא פנקייקים מוכנים?
בהחלט. תנו להם להתקרר היטב, עטפו כל אחד בנפרד בניילון נצמד או שקית אוכל והקפיאו עד חודש. כשבא לכם פנקייק מהיר, הפשירו בטוסטר או במיקרו למשך כ-40-60 שניות והגישו כרגיל. טיפ מנצח למשפחות עסוקות!
יש דרך להפוך את הפנקייקים לבריאים יותר?
בטח! החליפו חצי מכמות הקמח הרגיל בקמח מלא, שיבולת שועל טחונה או קמח כוסמין. הוסיפו לבלילה תרד טחון, דלעת או גזר מגורר לתוספת ויטמינים "סודית" (רק אל תגלו לילדים…) וקשטו עם אגוזים ופירות במקום סירופים עתירי סוכר.
כמה זמן אפשר לשמור בלילת פנקייקים במקרר?
כדאי להשתמש בבלילה טרייה ככל האפשר כדי להבטיח אווריריות ותפיחה מקסימלית. עם זאת, אם הכנתם יותר מדי או שנשארה בלילה, אפשר לאחסן אותה במיכל אטום במקרר עד יומיים. לפני השימוש יש לערבב שוב קלות ולהוסיף מעט חלב אם הסמיכה יותר מדי.
כיצד להאכיל תינוק בפנקייקים בצורה בטוחה?
לתינוקות מגיל חצי שנה ומעלה שכבר אוכלים מזון מוצק, פנקייק יכול להיות אופציה מצוינת. רק הקפידו לחתוך לחתיכות קטנות מאוד או רצועות שקל לאחוז ושהתינוק לא יחנק. השמיטו תוספות כמו אגוזים ודבש, ובחרו בקמח מלא או דייסת שיבולת שועל כבסיס לערך תזונתי גבוה יותר.
מה הטעויות הנפוצות שמונעות הצלחה במתכון?
"החטאים" הנפוצים הם: חוסר מדידה מדויקת של מרכיבים, שימוש בחומרים לא טריים (בייחוד אבקת אפייה ישנה), ערבוב יתר של הבלילה שפוגע בתפיחה, להבה נמוכה או גבוהה מדי בזמן הטיגון, והפיכה לפני שהפנקייק מוכן. גם לאלתר יותר מדי בפעם הראשונה זו טעות. עדיף להתמקד בשליטה בבסיס.
מקווה שכיסינו את כל מה שרציתם לדעת! קחו את המתכון המנצח הזה ותהפכו כל בוקר למפנק ומיוחד עם המון אהבה וקצפת. אני בטוח שהילדים יעריכו את המאמץ, והמבוגרים ייהנו לא פחות. ותזכרו, עם פנקייקים אין באמת דרך לטעות – כל צורה, עובי וגודל יתקבלו בהתלהבות! העיקר להכין יחד, בכיף ועם חיוך ענק. אם תרצו, נסו להפתיע עם פנקייק ליום הולדת, ארוחת צהריים או סתם סיבה משמחת. בסוף זה הכוונה וההשקעה שעושים את ההבדל בטעם. אז קדימה, לכו להכין לעצמכם ומשפחה יום קסום ועוד יותר מתוק!