פריקסה טוניסאי מתכון מדהים לימי חנוכה
חג החנוכה הוא חג שאנו צורכים כמויות שמן יותר מהרגיל, אנחנו מטגנים סופגניות וכל המאכלים המטוגנים הינם פריט שמגישים בהרבה משפחות בארץ במהלך ימי החנוכה ולכן פריקסה הפך להיות מאוד פופלארי בקרב משפחות במהלך ימי החנוכה.
למרות שלכאורה נראה כי הכנת הפריקסה הינה מסובכת יותר ודורשת תרגול רב, אך אם נקפיד על הכללים ונצפה בסרטון ונתן לבצק את ההתפחה הנכונה והטיגון ייצא לנו פריקסה שהינו קריספי מבחוץ ורך עד מאוד מבפנים, תוסיפו לזה את הטונה,הביצה הקשה,הריסה סלט ירקות ולימון כבוש והרי לכם מתכון מנצח שתוכלו להתענג עליו במהלך שמונת הימים של חנוכה.
אז מעכשיו הסוד של הסבתות הטוניסאיות נחשף לכולם קבלו מתכון מושלם פריקסה טוניסאי של ענת אלישע ביטון.
אז מה זה בעצם פריקסה טוניסאי?
פריקסה טוניסאי הוא מאכל טוניסאי מסורתי, המורכב בעיקר ממעין לחמניות טוניסאיות אשר מטוגנות ובשמן עמוק עד להזהבה, ואז ממלאים אותם בטונה,תפוחי אדמה, ביצים קשות, ולעיתים גם הריסה (רסק פלפל חריף) וחריפים אחרים לפי הטעם ולימון כבוש.
המאכל ידוע בעיקר בקרב הקהילה היהודית הטוניסאית ומוגש בעיקר בטקסים חגיגיים ואירועים מיוחדים. הוא מושך את העין בזכות המראה הזהוב והמטוגן של הלחמניות, ומציע טעמים עשירים ומורכבים. הכנתו מחייבת טיגון עמוק, כדי לשמור על הפריכות מבחוץ והרכות העשירה מבפנים.
מצרכים להכנת פריקסה טוניסאי
מצרכים לבצק:
200-250 מל מים
כף סוכר
500 גרם קמח לחם/לבן (ראו הערה בסוף)
3 כפות שמן זית/רגיל
ביצה L
חצי כף מלח
כף שמרים יבשים
כף ערק/וודקה
למילוי:
2 תפוא׳ מבושל וחתוך לקוביות
4 ביצים קשות חתוכות לקוביות
ממרח לימון כבוש
הריסה
טונה
זיתים מגולענים
אופן הכנה מופיע בהמשך.
פריקסה טוניסאי מתכון של ענת אלישע ביטון
מתכונים שאולי תרצו להכין:
עוגיות ספירלה שחור לבן מתכון פריך במיוחד
מתכון ניוקי בטטה כמו באיטליה
שניצל תירס נדיר עם תפוח אדמה
אופן הכנה של פריקסה טוניסאי אמיתי:
1. בקערת מיקסר, שימו קמח, שמרים, סוכר ומלח. וללוש למשך דקה אחת.
2. הוסיפו ביצה ושמן וללוש דקה נוספת.
3. הוסיפו מים באופן הדרגתי תוך כדי לישה למשך כ-5 דקות, עד לקבלת בצק קצת דביק, אך רך ונעים למגע.
4. הוסיפו כף אלכוהול ולושו עוד 4 דקות.
5. הורידו את הבצק למשטח מקומח, וצרו כדור מהבצק והחזירו לקערה. כסו ותנו לבצק לתפוח עד להכפלת נפחו, בערך שעה.
6. חתכו נייר אפייה לריבועים, וקמחו קלות כל נייר.
7. קמחו שוב את משטח העבודה והורידו את הבצק אליו. קמחו גם מעל הבצק.
8. בעזרת מערוך, רדדו את הבצק לעלה בעובי של 1.5-2 ס"מ. קרצו עיגולים או אליפסות והניחו על ניירות האפייה. כסו במגבת ותנו לתפוח למשך חצי שעה נוספת.
9. לבצק שנותר, יצרו כדור, כסו ותנו לו מנוחה ל-10 דקות, אחר כך רדדו וקרצו שוב.
10. יוצקים שמן עמוק לסיר טיגון ומחממים אותו בחום בינוני. העבירו את הבצק עם ניירות האפייה לשמן. הנייר יתפרד מהבצק במהירות. הוציאו את הניירות וטגנו עד להזהבה משני הצדדים.
11. הניחו את הבצק המטוגן על נייר סופג והניחו לו להתקרר.
12. מלאו את הפריקה במילוי האהוב עליכם , בתיאבון.
שימו לב: ישנה הבדל בין סוגי הקמח ביכולת ספיחת נוזלים. אם אתם משתמשים בקמח לבן רגיל, התחילו עם 250 מ"ל מים.