בילהה לנדאו משתפת אותנו במתכון של פלאפל ביתי מושלם
אז באיזה מדינה התחיל הפלאפל?
למרות שרבים בישראל קוראים לפלאפל המאכל הלאומי והוא נפוץ בדוכני רחוב ובהכנה ביתית,מקורו של הפלאפל הוא ככל הנראה במצרים והושפע ממאכלים הודיים דומים,שם חיפשו חלופה צמחונית לחגים בהם אסור היה לאכול בשר.
את הגרסה המצרית של הפלאפל מכינים פולים והיא נקראת "טעמיה" שמשמעות השם הינו אוכל קטן,והסברה היא שמאלכסנדריה שבמצרים אשר הינה עיר נמל, התפשט הפלאפל למדינות שכנות בים התיכון(לבנון,סוריה,ישראל,טורקיה,ירדן קפריסין).
הפלאפל לרוב מטוגן אך יש האופים אותו מטעמי בריאות,הפלאפל מוגש לרוב בפיתה בליווי סלט קצוץ דק (סלט ערבי),טחינה,חמוצים,סחוג ועמבה וציפס.
למרות שבמצרים מכינים את הפלאפל מפול,בישראל ובמדינות השכנות מכינים את הפלאפל מגרגירי חומוס ויש הטוענים שבישראל החלו בהכנת פלאפל מגרגירי חומוס מאחר וחלק מעולים מעיראק רגישים לפול וחיפשו אלטרנטיבה ויש סברה שאת הפלאפל העשוי מחומוס אותו אנו מכירים התחילו להכין לראשונה בלבנון.
הפלאפל הפך לפופלארי בישראל לאחר קמפיינים בעבר שקראו לצמצם את הבשר מהחי ולאכול חלבון מהצומח,כמוכן הפלאפל הינו מאכל רחוב עממי וזול והיווה פתרון מצויין לתקופת ה"צנע" שהייתה בארץ בין השנים 1949-1959,באותו זמן החלה עליה של יהודים ממדינות ערב ויצא השיר המפורסם "ולנו יש פלאפל" וכך הפך להיות פופולארי ברחבי הארץ .
לאורך השנים ישנו ויכוח בין מדינות ערב למי שייך הפלאפל אך את הפלאפל שאנחנו אוכלים היום בדוכני רחוב ובבתים הינה המצאה ישראלית,מאחר שברוב מדינות ערב מגישים את הפלאפל בצלחות כמנת צד בליווי טחינה וסלטים,אנחנו הישראלים דחפנו את הפלאפל לתוך פיתה בליווי טחינה ציפס סלט ובעצם שידרגנו את המנה,בדיוק כפי שהמבורגר מזוהה עם האמריקאים למרות שבמקור הוא מגרמניה,הפלאפל נחשב ברחבי העולם כמאכל ישראלי למרות שככל הנראה מקורו במצרים.
מצרכים להכנת פלאפל ביתי:
- 1 ק"ג חומוס קטן מזן הדס (יש להשרות לילה שלם , לאחר ההשריה לסנן לשטוף היטב)
- בצל אחד חתוך
- 5 שיני שום
- חצי צרור פטרוזיליה
- חצי צרור כוסברה
- 1/3 כוס קמח
- כף מלח
- כף כמון
- כף כוסברה יבשה טחונה
- 1 שקית אבקת אפיה
- כפית אבקת סודה לשתיה
אופן הכנת פלאפל ביתי:
- במג'מיקס לטחון את החומוס עם הירק הבצל והשום .
- להעביר לקערה להוסיף את הקמח התבלינים 3/4 כוס מים לערבב היטב.
- לכסות את הקערה להכניס למקרר לשעה.
- לחמם שמן עמוק להכין קציצות עגולות ולטגן , בהצלחה
להגיש בתוך פיתה או בתור מנה ראשונה בליווי טחינה,ציפס סלט ורצוי גם עמבה.